Meer eiwit, minder vlees Ontdek half/half

Hi chef! We laten je graag kennis maken met ons concept Half/half! 

Half/half maakt verduurzamen toegankelijker, makkelijker en zonder concessies te doen aan smaak of voedingswaarde. Half/half biedt namelijk toegankelijke, smaakvolle gerechten, waarbij het dierlijke eiwit is verlaagd en het plantaardige eiwit is verhoogd door middel van peulvruchten. Hiermee wordt de overstap naar plantaardig eten verkleind en de traditioneler eter nog steeds bedient! Dit brengt niet alleen gezondheidsvoordelen met zich mee, maar is ook beter voor onze planeet en voor jouw budget. 

Nieuwsgierig naar de uitstoot van de gerechten van Half/half? We vermelden bij onze recepten een klimato-icoon, zo weet je precies hoeveel CO2 elke portie uitstoot!

Benieuwd waarom? 

Peulvruchten zijn toch nog steeds een ondergeschoven kindje. Het is opvallend dat consumenten meer gebruik maken van peulvruchten dan chefs. Peulvruchten worden vaak geassocieerd met goedkope, ietwat ouderwetse ingrediënten zoals kapucijners of bruine bonen. Als chef wil je echter waardevolle ingrediënten in je gerechten verwerken om je gasten waar voor hun geld te bieden. Het is daarom essentieel om creatief te zijn. De diverse kleuren en smaken van verschillende peulvruchten kunnen hierin echt het verschil maken! En kostprijs technisch zijn peulvruchten ook erg interessant. 

Om dan nog niet te spreken over de voordelen voor het milieu! Peulvruchten halen stikstof uit de lucht, binden deze en zetten het om in de grond. Dit proces verbetert de bodemvruchtbaarheid zonder de noodzaak van synthetische stikstofmeststoffen. Peulvruchten zijn aanzienlijk efficiënter in termen van waterverbruik, landoppervlakte en milieu-impact. Voor de productie van peulvruchten is veel minder water nodig; bijvoorbeeld, linzen vereisen slechts ongeveer 50 liter water per kilogram, terwijl rundvlees tot 15.000 liter per kilogram kan verbruiken. Bovendien gebruiken peulvruchten minder land en zijn ze super voedzaam!

Wist je dat... de gemiddelde inname van vlees of vis ligt op zo'n 150 gram per persoon per dag ligt? De hoeveelheid uitstoot CO-uitstoot per 100 gram product (CO-eq) even een aantal op een rij:

  • Rundvlees 2,7 kg CO-eq                          Linzen 0,1 kg CO-eq   
  • Lam 2,2 kg CO-eq                                    Kikkererwten 0,1 kg CO-eq
  • Tonijn 1,5 kg CO-eq                                  Zwarte bonen 0,1 kg CO-eq
  • Varkensvlees 1,2 kg CO-eq                      Kidneybonen 0,1 kg CO-eq

*Bovenstaande cijfers zijn bij benadering en kunnen variëren afhankelijk van specifieke omstandigheden, zoals land van herkomst.

Serveer jij al met regelmaat peulvruchten?

Peulvruchten zijn veelzijdig en je kan ze op talloze manieren bereiden! Omdat wij onze peulvruchten al verwerken op het land, worden de handelingen in de keuken voor jou als chef aanzienlijk verminderd. Je hoeft ze niet meer te wellen of te pellen. Het ingrediënt is direct klaar voor gebruik, wat jou in de keuken meer ruimte geeft om je te concentreren op de smaak en de presentatie van het gerecht. Naast tijdsbesparing blijft het ingrediënt betaalbaar en van hoge kwaliteit. Of je nu kiest voor bonen, linzen of kikkererwten, met half/half inspireren we jou.